فاضل نظری که بعد از سال ها در یک برنامه تلویزیونی حاضر شده بود از انتشار کتاب جدیدش با نام «اواخر عصر» خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری هنر مانا، این برنامه با موضوع «شعر خوب» روی آنتن شبکه دو سیما رفت و فاضل نظری شاعر و غزلسرا که بعد از سالها در یک برنامه تلویزیونی حضور پیدا کرده بود با مژده لواسانی به گفتوگو پرداخت.
فاضل نظری در ابتدای برنامه درباره نسبت شعر و حال خوب اظهار کرد: شعر خواندن یک لذت متعالی است. بعضی لذتها فقط مختص انسان است و آن هم نه همه انسانها. هم شعر خواندن حال آدم را خوب میکند و هم شعر خوب گفتن موجب ایجاد احساسی متعالی در انسان میشود .
این شاعر ادامه داد: برخی لذتها از جنس رفع الم است مثل تشنگی که فقط تا زمانی که تشنهایم نوشیدن آب لذت بخش است اما لذتهایی مثل بخشیدن یا آموختن هم هست که محدودیت ندارند اینها لذت واقعی است، شعر هم از چنین لذتهایی است.
وی در بخش دیگر در پاسخ به لواسانی در توضیح اینکه چگونه شعر فارسی با اینکه عموما در فضایی توام با غم سروده میشود میتواندحال مخاطب را خوب کند؛ یادآور شد: غم جان مایه شعر فارسی است. ما گاهی فکر میکنیم اساسا غم بد است اما خیلی از غمها در یک ساحت متعالی هستند. اینها احساس رفیع انسانی است و باعث میشود آدمی رشد کند. آدم از وقتی هبوط کرده است با غمی ازلی زندگی میکند.
فاضل نظری با اشاره به محدودیت کلمات برای بیان بسیاری از مفاهیم گفت: اگر شعر نبود بیان بسیاری از مفاهیم عرفانی امکان پذیر نبود شعر با کلمات معمول معناهایی را انتقال میدهد که بیان آنها جز در این قالب امکان پذیر نیست.
او اضافه کرد: اگر کلماتی مثل میخانه و ساقی در غزل امروز هم استفاده میشود به دلیل تفاوت معنایی وگستره تأویل آنها در شعر است.
این شاعر در پاسخ به این سؤال که چگونه برخی ابیات یا مصرعهای اشعارش از حد یک شعر فراتر رفته و در میان مردم به ضرب المثل تبدیل شده است، توضیح داد: این اتفاق در اختیار ما نیست. من میگویم این فضل خدا است. ممکن است شما بگویید استعداد یا تلاش شاعر هم در این موضوع موثر است اما به نظر من توفیق تلاش و استعداد هم فضل خدا است. به قول حافظ قبول خاطر و لطف سخن خداداد است. وقتی شما موفقیتها را به خودتان نسبت میدهید آخرین آجرها را بر این دیوار گذاشتهاید اما زمانی که آن را محصول اراده خدا و نیرویی متعالی تر از خودتان میدانید این دیوار بلند تر و بلند تر خواهد شد و این بنا باشکوه تر و دیدنی تر البته من اینها را در پاسخ به سؤال شما درباره شعر خودم نمیگویم منظورم شعر های بلندی مثل اشعار سعدی و حافظ و دیگران است که همچنان مثل بنایی با شکوه در دشت فرهنگ وهنر به چشم میآید.
فاضل نظری در این برنامه ابیاتی منتشر نشده از یکی از شعرهای کتاب جدیدش با عنوان «اواخر عصر» را خواند و خبر از انتشار این مجموعه غزل داد. او درباره زمان انتشار کتاب و اینکه از سوی کدام ناشر منتشر خواهد شد توضیحی نداد.